Siltatien metsä: liito-oravan uudet vaiheet

Siltatien asuntoalueen rakentaminen aloitettiin niin kuin nykyään on tapana: koko alue avohakataan. Se ei ole kehuttava ratkaisu. YLE:n uutisissa 5.4.2017 kerrottiin metsien ystävien moneen kertaan toistama tieto: monimuotoinen metsä on yksi parhaista terveyslähteistä.

Eläköön metsä! (AL 30.4.2012)

Metsän antimien lisäksi monenmoiset elämän eliksiirit virtaavat ihmiseen jo pienen metsälenkin aikana. Siksi monimuotoiset lähimetsät pitää nostaa uuteen tarkasteluun heti kaavoituksen alkuvaiheessa.

Kaava on lainvoimainen: liito-orava häiriköi?

Siltatien alueen kaava on lainvoimainen, joten sen toteutuksen pitäisi edetä sääntöjen mukaan. Nyt kuitenkin Ylöjärven Luonnon puheenjohtaja Marko Moilanen kertoi, että ”YLu on ollut yhteydessä ELY-keskukseen noihin hakkuisiin liittyen ja asia etenee heidän kauttaan. Kaavoitusta ei ole noudatettu ja kaavoitus itsessään on osin kyseenalainen. Aiheesta tulee tiedote myöhemmin.”

Monta viestiä on tullut metsän katoamisesta ja liito-oravahavainnoista. Ne pitää ottaa vakavasti.

Kuvassa on viime kesän havaintojani liito-oravan papanoista. Paikka oli ikivanhan tallisillan vieressä olleen kuusen juurella. Kuusesta on jäljellä kanto ja ikimetsä ympäriltä on kadonnut.

Sunnuntaina 2.4.2017 sain viestin suurelta luonnonystävältä:

”Kävin iltakävelyllä Siltatien lähellä. Bongasin sieltä jo eilen runsaasti liito-oravan papanoita. Noh, liito-orava! Se vilahti haavan rungolla ja meni vikkelään samassa puussa olleeseen koloonsa. Tämä alue on nyt kaadetun metsän välittömässä läheisyydessä. Nyt siis minulla varma havainto liito-oravasta itsestään ko. alueella. Että tämmöttis! … Tämä liito-orava havainto oli minulle elämänpinna ja olen siitä kovin tohkeissani. Jätin sen nopeasti rauhaan, toki onhan siinä meteliä ja liikennettä luvassa kesän aikaan alle 50 metrin päässä!”

Havainnot on ilmoitettu virkamiehille.

 

MAPSTO ajan tasalle

MAPSTO kokoaa yhteen Ylöjärven tärkeät maankäyttö- ja palvelusuunnitelmat. Vähimmäisvaatimus lähidemokratian onnistumiselle on, että MAPSTO:on piirretään suunnittelualueen rajaus heti kaavoituksen alkumetreillä. Sen jälkeen kartta avataan kuntalaisille, jotta he voivat kertoa tärkeät metsät ja mielipaikkansa.

Kommentointi on suljettu.